· 

Termografia 19 de gener de 2021

En condicions normals, quan hi ha núvols, fa vent..., l'aire de l'atmosfera es comporta aproximadament com un gas ideal. Com la pressió atmosfèrica disminueix amb l'altura, per mantindre les condicions d'equilibri, la temperatura també davalla a un ritme d'aproximadament 0,6-0,9ºC cada 100 metres d'alçada, el que es coneix com gradient adiabàtic. Determinar on es registraran les temperatures mínimes en aquestes condicions no té cap complicació, quan més alt millor.

 

No obstant això, en nits anticiclòniques sense vent ni núvols com la d'anit, l'aire càlid té tendència a irradiar-se cap a l'atmosfera, quedant l'aire fred, que a part és més dens, prop del terra. En aquestes condicions es trenca el gradient adiabàtic que comentàvem en condicions normals i la temperatura s'incrementa amb l'altura, és el que es coneix com inversió tèrmica. I en aquestes condicions la temperatura mínima es registra no en les zones més altes sinó més bé tot el contrari, en llocs on l'aire fred té facilitat per acumular-se, en les fondalades, valls, barrancs...  Aquest efecte és multiplica si el sòl està cobert de neu. Aquest és el motiu de les temperatures tan baixes registrades fa uns dies a tot l'interior peninsular. A Catí en canvi, a pesar de que teniem el sòl cobert de neu, no es van donar les condicions apropiades i per això no tenim registrades mínimes tan baixes. El motiu, el vent de cerç que ha bufat tota la setmana fins ahir.

 

En aquestes condicions determinar els punts més freds no és tan fàcil ja que hi ha que tindre en compte el relleu dels voltants. Per sort, els satèl·lits més avançats llençats recentment ens poden ajudar ja que disposen de radiòmetres d'alta resolució. Un radiòmetre és un dispositiu que s'embarca en un satèl·lit podent mesurar la temperatura d'una àrea de terreny molt extensa. Una radiografia, per la seua banda, seria un mapa de temperatures mesurat pel radiòmetre. Aprofitant que anit va calmar el vent i es van donar les condicions adequades per tindre una nit d'inversió tèrmica, hem dibuixat avui la termografia del radiòmetre del satèl·lit americà d'òrbitra polar Suomi NPP de la NASA/NOAA per al terme de Catí per tal de veure les zones més fredes en nits d'inversió. 

Aquesta radiografia que us mostrem adjunta es va prendre anit aproximadament a les 3-4 del matí. Hem marcat en ella alguns llocs: ermites, masos... per tal d'ajudar en l'identificació de punts freds. L'escala de temperatures és de -5ºC les zones de blau més intens fins a 5ºC les zones de roig més fort. Destaquen podríem dir 3/4 zones de fred. Les dues primeres són més que evidents. El terme de Catí està dividit en dues valls, la de la Font Nova, més al nord que englobaria el poble de Catí i la Vall dels Cireres, al sud al voltant de l'ermita del Pilar. Aquestes són les partides més fredes del terme en nits d'inversió, com podem observar fàcilment cada cop que mirem la temperatura donada pels vehicles quan prenem la CV-128 ben de matí en nits d'inversió. Finalment tenim una o diverses partides fredes que corresponen als barrancs del poble, la que es marca més en la termografia seria la que correspon al barranc de Puigcabrer, prop del Corral Nou o el barranc de Salvassòria al nord del terme.

 

 

 

 

 

Desgraciadament ja no queda pràcticament neu i l'aire fred associat a l'entrada freda ja ha marxat per tant les mínimes mesurades ahir van ser bastant modestes. Catí: -0,2ºC, l'Avellà: 3,6ºC. La temperatura mínima en les valls deguera estar al voltant dels -5ºC.

Escribir comentario

Comentarios: 0